perjantai 25. helmikuuta 2011

Elämäni kissa Nöpö

Elettiin vuotta 1994, jolloin olin 8- vuotias koululainen. Koko kesäloman ajan rakas äitini kuunteli joka ikinen päivä hokemaa: Äiti otetaan kissa, otetaan kissa, haluan kissan. No eräänä aamuna heräsin sitten siihen, että äiti oli puhelimessa ja jutteli kissanpennusta. Noustuani ylös ryntäsin äidin luo ja tivasin saisinko vihdoinkin oman kissan. Äiti olikin löytänyt lehdestä ilmoituksen kissanpennuista, joista yksi olisi kohta minun. Pentua odotettiin kuin joulupukkia ja vihdoin koitti päivä, jolloin pikkuinen saapui meille. Nimi oli jo päätetty kuukausia sitten ja siitähän sitten tuli Nöpö. Pikkuinen oli aluksi kovin arka, mutta ajan kanssa siitä tuli sylivauva. Vieraita kohtaa tosin Nöpö on edelleen varautunut ja esimerkiksi kummini Matti on saanut todeta Nöpön varautuneen käytökseen useaan otteeseen.

Kasvoimme Nöpön kanssa yhdessä ja siitä tulikin paras ystäväni. Nöpö jaksoi aina kuunnella kaikki murheet ja opetella sylissäni englannin sanoja kokeeseen. Nöpö sai myös osallistua minun ja lapsuuden ystäväni Anun leikkeihin. Välillä leikittiin kastajaisia, joissa Nöpö oli lapsi ja välillä vietiin Nöpö metsäretkelle. Anusta tulikin Nöpön kummitäti. Hyviä muistoja on vaikka kuinka paljon. 

Nöpö on edelleen kuvioissa mukana ja asuu äidin luona Lahdessa. Lähdin opiskelemaan vuonna 2005 Helsinkiin ja ensimmäisessä asunnossani ei saanut pitää eläimiä. Nöpö jäi silloin äidin hoitoon. Myöhemmin muutettuani toiseen asuntoon Nöpö ei kuitenkaan muuttanut Helsinkiin. Ajattelimme, että vanhuksen on parempi asua tutussa ympäristössä. 

Elämänsä aikana Nöpöllä on ollut monia vaivoja, kuten meillä kaikilla. Nöpö on kärsinyt FLUTD-oireista, ihokasvaimista, osittainen akillesjänneruptuura on vaivannut sekä siltä on leikattu ristisiteen repeämä. Viimeisempänä ongelmana Nöpöllä todettiin krooninen munuaisten vajaatoiminta. Nyt käynkin Lahdessa mahdollisuuksien mukaan kerran viikossa nesteyttämässä Nöpöä. Nöpö saa munuaisten vajaatoimintaan hoitona nesteytystä nahan alle, ruokahalua parantavaa lääkitystä ja erikoisruokavaliona Royal Caninin Renal-ruokaa. Lisäksi ostin Nöpölle Drinkwell-automaatin, jotta se joisi mahdollisimman paljon. Ensi viikolla on tarkoitus ottaa ensimmäiset kontrolliarvot, joista nähdään onko tukihoito tehonnut. Toivotaan parasta!

Iästään huolimatta Nöpö on vielä vireä vanhus. Kesäisin sen lempipuuhaa on ulkona oleskelu ja lintujen tarkkailu. Kaikki loppuu tietysti aikanaan, mutta toiveissa olisi, että Nöpö viettäisi vielä kanssamme monia hyviä hetkiä. Nöpöä saan kiittää kiinnostuksestani kissoja kohtaan. 

~Tanja


1 kommentti: